Ca si la masini, legea prevede ca o data la doi ani centralele termice sa fie verificate tehnic. Ma rog, exista mici diferente: la masini verificarea poate fi data si pentru un singur an, iar la centralele de apartament spre deosebire de masini, dupa reparatii/inlocuiri de piese este necesara o noua verificare tehnica.
Din start trebuie facuta precizarea ca verificarea instalatiei de gaz facuta de reprezentantii firmei furnizoare de gaz (e-on, Distrigaz, GDF, etc) se opreste la robinetul de gaz care alimenteaza centrala. Motivul este unul foarte simplu: centrala termica este echipament sub presiune, si este sub incidenta controlului ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat). Asadar angajatul e-on gaz care vine si da cu apa si sapun pe la mufele si coturile tevii de gaz (care in general e un simplu instalator cu autorizatie in domeniul instalatiilor de gaze) – atentie: nu orice instalator are dreptul sa intervina la instalatia de gaz! – nu are competenta de a verifica centrala. Centralele termice se verifica de catre ingineri de instalatii, autorizati ISCIR pe domeniul RVT (Responsabil cu Verificari Tehnice), apartinind de societati comerciale care au ca domeniu de activitate principal “Activitati de Testare si Analize Tehnice” (cod CAEN 7120).
Insa cei de la compania furnizoare de gaz au dreptul si obligatia sa verifice existenta raportului valabil de verificare tehnica a centralei termice. In general, daca cu ocazia verificarii instalatiei de gaz nu este prezentata dovada unei verificari tehnice valabile, se acorda un termen de citeva zile (o saptamina) pentru comunicarea efectuarii verificarii (telefonic sau in persoana), iar daca aceasta nu se face compania de gaz demonteaza contorul de gaz si sigileaza instalatia. In comunicare trebuie specificat numarul raportului de verificare, firma cu autorizatia ISCIR nr… (datele din antetul raportului de VTP) care a efectuat verificarea si numarul facturii achitate.
Ok, acum sa discutam despre verificarea tehnica in sine. Ce documente trebuie prezentate inginerului RVT, cu ce se face, ce document se emite?
In primul rind trebuie avute la indemina avizul de gaz in care sa fie specificata cota de gaz pentru centrala , proiectul dupa care s-a realizat instalatia de gaz care alimenteaza centrala, livretul aparatului (un carnetel sau chiar o foaie de hirtie cu datele centralei: model, serie, putere) si instructiunile de utilizare si intretinere, in limba romana.
Verificarea centralei consta intr-o serie de masuratori efectuate cu aparate verificate metrologic anual: multimetru, manometru, analizor de gaze, pompa de verificari.
Cu multimetrul se masoara tensiunea la priza si se verifica existenta legaturii la pamint. centrala termica trebuie alimentata de la o priza dedicata, nu se admit triplustechere, prelungitoare, improvizatii.
Cu manometrul (analogic sau diferential) se masoara presiunile in rampa de gaz, la intrare in arzator, focar. Inginerul RVT stie care sint valorile minime sau maxime admisibile, asa ca el poate face corectiile necesare daca e cazul. Blocul de gaz nu e carburatorul unei Dacii ca oricine sa umble cu surubelnita in el, reglajul se face doar supraveghind valorile cu un manometru special.
Cu analizorul de gaze se verifica emisiile centralei. Noxele, monoxidul de carbon, dioxidul de sulf (daca centrala e cu motorina), temperatura gazelor, surplusul de oxigen, randamentul centralei, tirajul la cos.
Analizorul de gaze are atasata o mica imprimanta si tipareste toate datele masurate pe hirtie. Aceste date se trec si in Raportul de Verificari, iar rubricile respective au trecuta si valoarea maxima admisibila a fiecarei noxe. Daca valorile masurate de analizor sint sub valorile limita centrala primeste verificarea tehnica pentru urmatorii 2 ani. Daca valorile masurate depasesc limitele admisibile centrala trebuie oprita si reparata, urmind ca dupa reparatie sa se refaca verificarea tehnica.
Raportul de Verificare Tehnica este tipizat, de forma unui check list pe doua foi de hirtie si contine, pe linga datele masurate ale centralei, in antet datele firmei emitente (inclusiv numarul autorizatiei ISCIR), identificarea centralei (model, serie, putere), numele si adresa detinatorului, seria si data expirarii verificarii metrologice a analizorului de gaze cu care se efectueaza verificarea, numele si numarul autorizatiei inginerului RVT, semnaturi, stampile.
Trebuie mentionat ca numele detinatorului, adresa si datele de identificare a centralei, ca si data verificarii tehnice se trec intr-un registru de evidenta a aparatelor si o copie trebuie trimisa de catre firma care a efectual verificarea la ISCIR, unde sint luate in evidenta. Mai clar spus: ISCIR stie ce centrala ai, si cind ti-ai facut verificarea tehnica.
La fiecare a doua verificare tehnica (deci din 4 in 4 ani) trebuie facuta si o incercare hidraulica a instalatiei, cind timp de 10 minute, la o presiune indicata de producatorul centralei nu trebuie sa apara scaderi de presiune, scurgeri de apa sau modificari de forma a echipamentelor. Aceasta se face cu o pompa manuala speciala de incercari, iar rezultatele se consemneaza in Raportul de Verificari.
Timpul necesar unei verficari tehnice, inclusiv demontarea si montarea carcasei centralei nu ar trebui sa depaseasca 45-50 minute, cu tot cu completarea actelor.
Inginerul RVT, in urma interpretarii datelor masurate iti poate spune si alte detalii in afara de “admis, ne vedem la urmatoarea verificare peste 2 ani”. Te poate avertiza cind randamentul incepe sa scada si e necesar de avut in vedere o curatare chimica a centralei: o diferenta intre 92% si 85% poate nu pare mare lucru, si 85% e inca legal, dar diferenta la factura de gaz e semnificativa.
In concluzie, verificarea tehnica nu e un moft.
Tie cind iti expira verificarea tehnica la centrala?
Salut,
Citesc cu placere postarile tale, si intamplator s-a nimerit ca ieri sa fi facut verificarea tehnica a centralei termice.
Eu am o centrala Viessmann Vitopend VH1B de 24kW, veche de vreo 4 ani. La eficienta ardere (banuiesc ca acesta este randamentul), in raportul de verificare, este trecut 90.1%. Ce inseamna asta? E de bine, e de rau? Eu nu am fost prezent la verificarea centralei si nu am putut sa il intreb pe inginerul respectiv.
90% este randamentul dat de producator la acest model de centrala in regim de functionare 100%.
90.1% e foarte bun, inseamna ca nu sint depuneri de calcar si deci nu e necesara o curatare chimica.
Multumesc frumos pentru raspuns. M-am linistit.
Aceasta verificare este foarte importanta pentru siguranta noastra, cred ca ar trebui sa fim cu totii atenti la cei pe care ii angajam sa o faca…
Bun gasit.
Daca randamentul unei centrale scade cu putin peste 2% dupa 5 ani de functionare este un semnal de alarma? In cazul meu e vorba de o ferroli domiproject f24 care in manual are specificat un randament de 93% si la verificarea tehnica a rezultat 90,6%.
Ar fi necesara o curatare chimica sau e semn de “imbatranire” al componentelor ei?
Nu sunt din Timisoara.
Multumesc mult.
Daca dupa 5 ani de folosire aveti 90% randament e foarte bine. Mai aveti ani buni de folosit centrala inainte de a fi necesara o curatare. Daca aveti filtru cu polifosfat, urmariti periodic nivelul polifosfatului din pahar.
…da cred ca dv. sunte-ti o firma serioasa,articolul este binevenit dar intreb?
-de ce costa atat de mult verificarea unei instalatii de gaze pentru un foc ? cand de la contorul de gaze pana la aragaz este de 6-7 m,iar inca pana la centrala 2-3 m.costa 33,53 roni /foc? cand indemnizatia unui adult cu dizabilitati gr unu este de 392 roni/luna !!!
-as mai adauga faptul ca atunci cand se face aceasta “verificare”cu sapun!!! sau chiar cu detector ,dureaza doar 2-3 minute si este o echipa !! de chiar peste doua persoane.Acestia chiar sar peste unele robinete sau coturi in graba lor ,ba mai mult cer o semnatura de la proprietar dar acestia nu se legitimeaza ,nu au un ecuson si mai grav nu lasa o copie a pv.de verificare ca dovada ,doar zic ca vine factura de plata ca dovada !!!!
– de ce verificarea centralelor termice de apartament de aceiasi putere se taxeaza diferit de la 100 la 250 de roni?
-cine clarifica daca este nevoie de doua contracte,unul de service care se plateste cu 200 roni pe 2 ani,fara a-ti face nimic gratuit ci totul cu bani chiar si stersul de praf al centralei pe care o putem face si noi si o si facem ?
-de ce este nevoie si de VTP/ISCIR??? ori unul ori altul ,acesta nu-l include pe primul?
– si o constatare lucratori de la orice firma in general si cei de la EON au ca scula doar un blit,cheia sau clestele de tevi cu care inchide si deschide orice robinet lasand urme si decalibrandu-l? oare asa lucreaza si nemti si suedezi si orie meserias responsabil? patroni stiu asta?? Eu am patit-o racordandumi noul aragaz “specialisti”au redeschis robinetul de gaz de la contor doar pe jumatate,am stat doua zile fara caldura si apa calda pana avenit specialustul de centrae si aconstatat ca jos gazul era doar intredescis si de aceia nu mergea centrala. IATA CATEVA ASPECTE CARE TREBUIESC FACUTE PUBLICE SI INLATURATE DE CATRE PATRONI,chiar dandu-i afara pe cei ce fac lucru de mantuiala si au salari mari lucrand putin si superficial.
Chiar cei ce verifica cu detectorul scurgerile de gaze in strada in apropierea bransamentelor sar peste unele locuri care sunt potential periculoase se retrag in locuri ascunse si stau sa treaca ziua de lucru.Atentionandu-i sa verifice si acele locuri se supara si te ia la misto !ca ei au sefii lor care de sigur nu-i vad ce fac,doar dupa explozi se justifica ca era in regula in momentul “verificarii” care de fapt nu s-a facut.
– sper ca aceste aspecte sa fie publicate si facute cunoscute pentru evitatea de catastrofe…
@nicolae: Verificarea instalatiei de alimentare cu gaz este de competenta firmelor agreate de furnizorul de gaz (Distrigaz, e-on, GDF, etc). Nu cunosc procedurile, echipamentele sau tarifele lor.
Faptul ca diferite firme au diferite tarife pentru verificarea tehnica este un atribut al economiei de piata. De ce benzina are preturi diferite la benzinarii diferite?
Contractul de service este un contract pe care nimeni nu va obliga sa-l semnati. Verificarea tehnica periodica (VTP) insa este obligatorie la fiecare 2 ani, si este facuta de un inginer autorizat ISCIR doar pentru VTP. Inginerul de service are si el o autorizatie ISCIR, insa doar pentru service. El nu are voie sa faca VTP, eu nu am voie sa fac service, fiindca ar fi conflict de interese.
binevenite precizarile.
Mai ramane de detaliat activitatea de Service de centrale termice
Buna ziua. O mica nelemurire am… Acum 7 ani am montat o centrala in apartament. S-a montat , s-a pus in functiune si totul a fost ok. Acum am cumparat un alt apartament ,,la cheie” , mi-a fost pusa centrala in functiune si am fost informat ca trebuie sa ii fac ISCIR-ul altfel pierd garantia. Centrala nu vine verificata? Cum se pune in functiune daca nu este verificata?
Punerea in functiune a centralei se face de catre un inginer autorizat iscir. Aceasta este si prima verificare tehnica.
Salut,
M-am mutat recent intr-un apartament si fostul propietar nu mai are nimic din cele mentionate mai sus (avizul de gaz in care sa fie specificata cota de gaz pentru centrala , proiectul dupa care s-a realizat instalatia de gaz care alimenteaza centrala, livretul aparatului (un carnetel sau chiar o foaie de hirtie cu datele centralei: model, serie, putere) si instructiunile de utilizare si intretinere, in limba romana.). Ce pot face in acest caz?
Multumesc,
Bogdan
1. Pentru avizul de gaz si pentru proiect puteti merge la sediul furnizorului de gaz din zona Dv si sa ii rugati sa va dea cite o copie. O copie a proiectului o puteti obtine si de la proiectant, daca vechiul proprietar isi aduce aminte cine i-a facut proiectul (proiectul se executa in 3 copii: una la beneficiar, una la furnizorul de gaz si una la proiectant).
2. Livretul aparatului vi-l poate emite inginerul care va face verificarea tehnica a centralei. Exista un formular tip ce se poate descarca din Monitorul Oficial.
3. Instructiunile de folosire le puteti in general descarca de pe internet daca stiti modelul exact al centralei Dv.
am inteles ca revizia trebuie facuta la 2 ani, eu am fost sunat dupa 1 an de la instalarea ei(viessmann vitoped 100d) ca trebuie facuta revizia, sa o fac sau nu?
@a.cristi: Prescriptia tehnica PT -A1-2010 spune foarte clar la articolul 21 ca verificarea tehnica periodica se face la un interval de 2 ani.
http://www.iscir.ro/doc/legislatie/A1C2C112010.pdf
Pe de alta parte insa producatorii recomanda verificare tehnica anuala.
Nu sinteti obligat sa o faceti. Daca ei se ofera sa verifice centrala pe gratis, ok, daca insa trebuie sa platiti, nu e ok.
Multumesc de raspuns, am inteles ca trebuie sa platesc putin peste 100ron, ei zic ca vor sa faca treaba ca la carte.
Daca nu ati observat macar o cit de mica modificare in functionarea centralei la prepararea apei calde menajere in vara aceasta, eu zic sa mai asteptati pina la anul. Nu sinteti obligat sa platiti o verificare tehnica in fiecare an. Mai ales ca aveti o centrala noua, si probabil inca in garantie. In nici un caz nu pierdeti garantia din cauza ca nu-i faceti anul acesta verificarea.
Am inteles, multumesc.
Salut.Centrala noua Ariston Clas Evo 24ff.
In livretul aparatului,nu s-au facut la montare, si nu este trecut pe spate la verificari la rece si la cald nimic. E normal? Acolo trebuia si randamentul trecut?
Unde mai pui ca in livret sunt gresite doua numere la serie. E cazul sa iau masuri?
Stima.
Este cazul sa luati legatura cu cel care a facut punerea in functie a centralei pentru a corecta seria centralei. Fiecare inginer autorizat ISCIR isi trimite la final de trimestru registrul cu aparatele luate in evidenta la ISCIR pentru ca acestea sa fie introduse in baza de date a ISCIR. Daca seria centralei Dv e notata gresit, asa va fi transmisa si la ISCIR.
Relativ la livretul aparatului,in el se trec doar
Producător: ………………………………..
Tip: ………………………………………
Model: …………………………………….
Serie/an fabricaţie: ………………………..
PARAMETRII APARATULUI*)
*) Aceste date se citesc de pe placa de timbru şi din documentaţia de însoţire a aparatului.
Tip combustibil: ……………………………
Puterea nominală (kW): ………………………
Randament: …………………………………
Presiune nominală (bar): …………………….
Fluid de lucru: …………………………….
Si daca seria ajunge gresit la ISCIR,care sunt consecintele?
Buna ziua,
M-au sunat de la Romstal si mi-au zis ca trebuie sa fac revizia tehnica de un an, 167 RON. M-am uitat in certificatul de garantie standard si scrie undeva pe pagina 3-4 cu font mic ca cumparatorul are obligatia revizie anuale pentru a pastra garantia, a nustiu cata clauza.
Va intreb: este normal asa ceva? sa se conditioneze o garantie de o revizie anuala? Nu vi se pare enorm 167 RON? Merita sa fac o sesizare la protectia consumatorului? Sau este in van? Daca nu o fac, ce sanse dati ca o centrala vitopend de 32kw sa se strice in 2 ani de zile cat a mai ramas garantia?
Va multumesc!
@Apostol: Vinzatorul are dreptul de a-si alege conditiile in care ofera garantia. Din aceasta cauza o sesizare la OPC ar fi inutila. Cu atit mai mult cu cit in general producatorii de centrale (si Viessmann in particular) recomanda efectuarea anuala a reviziei tehnice. Legea obliga a se efectua revizia la 2 ani. Referitor la tarif, e ok, insa nici mie nu mi se pare normal sa il platiti in fiecare an, dar daca tineti la garantie, asta e! Durata medie de viata a unei centrale Viessmann este de 8-10 ani si chiar mai mult. Ce ma mira e ca si eu am centrala Vitopend, e drept ca de vreo 8 ani, dar nu mi s-a pus conditia sa-i fac revizia anual pe periada de garantie, ba mai mult nici nu mi s-a sugerat macar sa o fac cu o firma sau alta (nu eram autorizat ISCIR la acea vreme)
Buna ziua,am si eu o mica nelamurire,eu am instalat centrala dupa cativa ani de la cumparare,asadar nu mai e in garantie,am platit 200 Ron ,sora mea a instalat o centrala in garantie si a platit 50 Ron ,care este diferenta?
Dumneavoastra ati platit Punerea In Functie (PIF-ul), care este de fapt reglarea centralei la parametrii nominali (putere maxima, putere minima de incalzire) si totodata este si prima verificare tehnica. Sora Dv a platit mai putin fiindca unii furnizori includ PIF-ul in pretul centralei. Poate si Dv l-ati avut inclus, dar daca ati tinut centrala nemontata atita timp…
Si la urmatoarea verificare v om plati la fel?multumesc frumos
Buna seara ! Am si eu o intrebare .Abia am terminat lucrarea -termic cat si conectare gaz. Iscirizarea -desi am toate materialele cumparate de la aceeasi firma inclusiv centrala- se face contra cost? si este suportate de mine ca beneficiar?.Initial mi s-a comunicat ca am activare si iscirizare gratis, pt ca am cumparat tot de la Romstal. Acum am inteles ca trebuie sa le platesc 150 lei 🙁 ..dispeceratului Romstal
@Alina Maria AMtica: Nu sint la curent cu politica servicii (gratuite sau nu), de preturi sau de oferte a firmei de la care ati cumparat centrala. Plus ca asta e o chestie care tine strict de negociere. Daca la achizitionarea materialelor vi s-a promis PIF-ul (punerea in functie sau iscirizarea) in pretul platit initial ar trebui sa discutati acst lucru cu consilierul de vinzari respectiv. Si vedeti in comentariile de mai sus referirile politica lor de a conditiona garantia de “revizia” anuala a centralei, cind de fapt Dv sinteti obligata de lege ca doar o data la doi ani sa faceti verificarea tehnica. Sunati de curiozitate si la alte firme care vind centrale si intrebati daca vi se conditioneaza garantia de o revizie anuala facuta de vinzator…
Buna ziua. va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o treaba.
Ca sa faci verificari la centrale iti trebuie ing autorizat RVT,ca sa faci service iti trebuie ing autorizat RSL. Toate bune si frumoase.
punerea in functiune a centralei o face o firma de service agreata de producator.
la PIF se face autorizarea functionarii ca fiind exact VTP.
Eu niciodata nu am vazut sa vina 2 oameni sa faca pif. Daca esti firma de service esti obligat sa ai minim RSL nu si RVT. Ma puteti lamuri si pe mine cum e? Cu RSL poti face PIF?
Cu RSL nu poti face PIF. Doar cu RVT. Conform PT A1 RSL se ocupa doar cu montarea si instalarea centralelor (PT A1 Art. 9 si Art. 10). Nici una din aceste operatii nu e sinonima cu Punerea In Functiune!. PIF se face de ingineri autorizati RVT (PT A1 Art. 13)
Consultati PT A1 aici: http://www.iscir.ro/doc/legislatie/A1C2C112010.pdf
Firmele de service au de obicei si ingineri RVT.
Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc cu 27 de apartamnete, in7 sunt montate centrale termice, dw apartament, intrebarea mea este daca asociatia de proprietari poate si trebuie sa verifice daca s-a facut verificarea sau revizia ISCIR a acestor centrale . Multumesc-
@Simona Macu: Verificarea existentei reviziei centralei se face de catre firmele (autorizate ANRE) care fac verificarea (o data la doi ani) sau revizia instalatiei de gaz (o data la 10 ani). Odata cu verificarea etanseitatii instalatiei de gaz si a aragazului ei solicita prezentarea raportului de verificare valabil al centralei de apartament. Daca acest raport nu este prezentat ei au dreptul de a sigila robinetul de gaz al centralei pina la efectuarea verificarii (percepind apoi si o taxa de rebransare).
Majoritatea apartamentelor au chiriasi, daca verificarea celor de la gaze se face la 2 ani, mai verifica in acest timp cineva daca sigiliul este intact?
Am inteles ca mai nou si EON-UL, prin una din multele sle firme, efectueaza verificari tehnice periodice pentru centrale. E reala informatia?
Nu stiu, intrebati-i pe ei. Am vazut ca ENEL mai nou remorcheaza masini, asa ca orice este posibil.
Buna ziua,
Anul trecut mi-a fost instalata o centrala termica de apartament si s-a facut si ISCIR-ul. Contractul de gaze il aveam de vreo 2 ani.
Luna trecuta a venit o firma in bloc si a facut verificarea instalatiei de gaze la toti cei care nu au centrala si administratorul mi-a spus ca la cei cu centrala nu se face.
Intrebarea este: e de ajuns ISCIR-ul sau trebuie sa fac si alta verificare la instalatia de gaze (ca sa nu-mi taie gazele). Si daca e nevoie, pe cine ar trebui sa contactez?
Multumesc.
Daca furnizorul Dv de gaz este eon, puteti verifica foarte simplu pe pagina lor de internet cind trebuie sa faceti revizia si verificarea instalatiei de gaz (una se face la 10 ani si una din doi in doi ani). In contul de client al Dv de pe site exista mai multe butoane:
Mesaje (x mesaje necitite)
Contul meu
Facturile mele
Program/Convenţie consum
Autocitire contor
Verificări şi revizii
Explicaţii factură
Dati click pe verificari si revizii si vedeti datele de expirare. Aceste verificari se fac de firme autorizate ANRE, nu e de comptetenta unei autorizatii ISCIR. La efectuarea reviziei instalatiei de gaz, autorizatul ANRE insa are dreptul (si obligatia) de a va cere sa-i prezentati raportul valabil de verificare tehnica al centralei (ISCIR-ul).
Buna ziua,
In primul rand as vrea sa va felicit pentru calitatea articolului si rabdarea cu care ii ajutati pe cititorii dvs. Bravo! Mai rar asa ceva.
As dori sa va intreb si eu ceva. Mama este intr-o situatie un pic mai delicata. Mostenind un apartament undeva la tara, a fost nevoita sa evacueze o persoana din acel apartament care n-a vrut sa plece timp de vreo 3 ani. Dupa aceasta evacuare, a constatat ca a fost instalata o centrala termica fara nici un aviz sau proiect. In arhivele celor de la Distrigaz nu apare absolut nimic. Am banuit ca a fost instalata ilegal. Cand s-a realizat revizia la gaze, i s-a spus ca trebuie sa faca proiectul. In acest stadiu, nu ne este foarte clar exact ce pasi trebuie sa urmeze. Ne puteti ajuta va rog cu o sugestie, mai ales ca instalarea a fost facuta fara avize. Precizez ca gazele functioneaza, dar in aprilie trebuie refacuta revizia la gaze.
Multumesc!
Cu respect,
Elena M.
In primul rind ar trebui sa inchideti robinetul de gaz al centralei si sa o scoateti din priza. Trebuie sa luati legatura cu o firma autorizata in proiectarea instalatiilor de gaze pentru a va face un proiect dupa situatia existenta (daca aceasta e conforma cu reglementarile in vigoare sau va spune ce modificari sa faceti daca ceva nu e in regula), proiect pe care de regula tot proiectantul il depune spre avizare la furnizorul de gaz (si totodata le lasa un exemplar). Odata ce instalatia de gaz este in regula (dpdv al proiectului si al executiei) trebuie sa chemati un inginer autorizat ISCIR ca sa va faca PIF-ul (punerea in functiune) si sa elibereze livretul aparatului. PIF-ul este o verificare tehnica si o reglare, care de regula se face la montarea centralei, si totodata o luare in evidenta de catre ISCIR, dar daca centrala Dv a fost montata neautorizat trebuie facuta imediat dupa ce aveti actele (proiectul de gaz si avizul de la compania furnizoare de gaz). Insa trebuie sa faceti acestea inainte de revizia instalatiei de gaz, altfel riscati sa vi se inchida si sigileze robinetul de gaz al centralei.
Buna ziua,
va rog frumos sa-mi spuneti in ce consta o verificare ISCIR ,mai concret ce trebuie sa verifice specialistul la revizie/ multumesc.
Avem centrala instalata in 2004,noi traim in strainatate tot de atunci.centrala functioneaza doar o luna pe an,atunci cind venim acasa,in luna august.Necesita facuta aceasta autorizatie de functionare la 2 ani,tinind cont ca este folosita atit de putin?
@nina stefan: Conform Prescriptiei Tehnice PT A1-2010 verificarea tehnica a centralei se face din 2 in doi ani, indiferent de gradul de folosinta.
Buna ziua ! Felicitari pentru articolele postate. O rugaminte , din experianta cu centralele termice recomandati-mi o centrala termica buna, ce trebuie sa urmaresc la achizitionarea unei centrale termice si ce marca imi recomandati ? Reclama isi fac multi dar pentru un neavizat ca mine conteaza mult sfaturile celorlalti cunoscatori in domeniu!
Multumesc anticipat!
Buna ziua.
Din experienta proprie va zic ca nu se poate spune ca o marca de centrala e buna si alta proasta. Alegeti centrala in functie de puterea necesara din proiectul instalatiei de incalzire, in functie de ce marci de centrale au service in localitatea Dv. Evitati totusi marci “exotice” (turcesti, slovace, unele italiene) fiindca peste 6-7 ani e posibil ca ele sa dispara de pe piata si sa nu se mai gaseasca piese. Alegeti o marca consacrata. De preferabil germana: Viessmann, Junkers, Vaillant, Bosch, sau chiar si italiana: Ariston, Immergas, Ferroli.
La cat timp e recomandat sa se faca curatarea chimica ?
@marius: Schimbatorul de caldura pe partea de producere apa calda menajera trebuie curatat in una din situatiile:
– selectorul de temperatura al apei calde menajere e aproape la maxim si totusi centrala face apa calda, nu fierbinte;
– se aud zgomote de fierbere in centrala in timpul functionarii dar apa la robinet nu e fierbinte;
– exista o diferenta notabila intre presiunea apei reci si cea a apei calde la robinet.
– randamentul centralei masurat la verificarea tehnica pe producere apa calda menajera coboara spre 80%.
Instalatia de incalzire (calorifere, tevi…) trebuie spalata atunci cind:
– in filtrul Y de pe returul instalatiei gasim frecvent “mizerie” neagra (daca de exemplu la scurt timp dupa curatarea filtrului pompa centralei incepe iar sa mearga fortat si filtrul e din nou imbicsit)
– daca aerisim caloriferele si iese o apa neagra urit mirositoare
– daca unul sau mai multe calorifere are in partea inferioara zone reci
– daca e cazul unei instalatii de incalzire in pardoseala si debitmetrele nu mai sint transparente
– daca in instalatie s-a folosit antigel si senzorii centralei incep sa dea erori (eroarea 75 la Vaillant, de ex) sau centrala incepe sa piarda apa pe la garniturile pompei sau a schimbatorului de caldura.
Buna ziua ,va rog mult sa-mi spuneti daca la revizia centralei trebuie sa vina un inginer ? De obicei ei trimit un angajat al lor. Va multumesc anticipat.
Buna ziua. Autorizatia pentru RVT (responsabil cu verificarea tehnica) este emisa doar inginerilor (si care trebuie sa aiba si o anumita vechime pentru a fi eligibili la cursurile de atestare) . La finalul paginii a doua a Raportului de Verificari, Incercari si Probe, la Semnaturi a doua pozitie e RVT, unde inginerul autorizat trebuie sa semneze si puna stampila cu “Atestat ISCIR Nr….”. Cereti celui care vine sa faca verificarea sa va prezinte o copie dupa atestat si eventual un act de identitate pentru a va convinge ca cel ce face verificarea tehnica este si cel atestat ISCIR. Altfel…
Buna ziua. Doresc sa stiu teava de evacuarea a gazelor de ardere sau noxelor , unde trebuie sa fie in balcon sau direct afara. Centrala este in bucatarie si teava in balcon. Dupa parerea mea nu este corect in balcon, fereastra se inchide si pe unde ies noxele , ramin in balcon. multumesc