Sincer va zic, io am o singura fobie pe care o recunosc si o sustin. Nu stiu cum ii zice stiintific, ca n-am gugalit pe subiect.
Nu-mi plac chestiile radioactive. De loc si nici un pic!
Am auzit cu urechile mele cum piriie un contor Geiger-Muller in Caracal, dupa accidentul de la Cernobil, am intrat ca berbecul pe ceata in centrala de la Kozlodui, iar daca nu venea revolutia probabil ca primeam o repartitie pe un post la centrala de la Cernavoda. Plus ca am vazut documentarele despre Hiroshima si Nagasaki, despre “lichidatorii” de la Cernobil si mai nou despre Fukushima.
Nu mi-as face casa din BCA si nu-mi place rigipsul tocmai pe motiv ca sint niste materiale lejer radioactive. Si betonul este, dar de beton nu prea mai scapi niciunde in ziua de azi. Urasc radiografiile si bodyscannerele de pe aeroporturi. Si cam tot ce tine de domeniul respectiv. Fizicienii din domeniu, sau cei care lucreaza prin diverse reactoare sint dusi cu capul dupa parerea mea.
Avind io asadar oarece senzatii neplacute pe sira spinarii cind vine vorba de chestii care emit tot felul de particule alfa, beta, gamma si alte litere grecesti era cit pe ce s-o comit aseara si sa cumpar de pe ebay o periuta cu Poloniu 210 la pachet cu un aparat de fotografiat si niste obiective.
Chiar terminasem de evaluat toate acareturile ce contineau lotul respectiv si ma pregateam sa licitez cind imi pica ochii pe o eticheta a unei perii antistatice. Scria acolo ca radiatiile sint periculoase daca materialul solid e inghitit. Sa n-o lasi la indemina copiilor si sa nu atingi nu’s’ce pe acolo. Ce plm???
Vad acolo si “Polonium”. Ba, zic in sinea mea, asta nu rimeaza cu plutoniu’?
Ba, da imi confirma wikipedia, toti 33 izotopii lu puloniu’ asta cica-s radioactivi.
Bag numele periei si modelul in gugal, si da, cica periile alea au o pastila ce emite radiatii alfa. Si sa fiu linistit, ca nu-s periculoase.
Ihi. Is linisitit. Desi doar peria in sine costa 132 dolari, iar tot lotul (un Oly OM-2 cu trei lentile, patru filme si alte cele) era mai putin de atit am zis pas si mi-am bagat p..a in ea de perie atomica.
Stau si ma intreb: oare acu’ cu toti senzorii aia de pe JFK – in care daca rigii iti fac aia toate analizele – daca m-as prezenta la imbarcare cu o perie de aia in bagaj, si-ar incepe un bec rosu sa urle: Radiation, radiation! as aparea la stiri pe CNN? Adica de aparut sint sigur ca as apare, dar cum? Viu sau mort?
Pentru conformitate, uite poza periei:
Daca chiar are careva extravaganta sa-si cumpere asa ceva, denumirea comerciala e Staticmaster 1c200.
Brrr!
Ziua buna! “Nu mi-as face casa din BCA si nu-mi place rigipsul tocmai pe motiv ca sint niste materiale lejer radioactive. Si betonul este, dar de beton nu prea mai scapi niciunde in ziua de azi.” —– atunci din ce? (nu e la misto intrebarea)
Caramida si tencuiala. Lemn sau piatra naturala.
Din cate stiu eu cimentul este radio activ. Mai toate produsele de constructii se imbina si/sau facute din ciment. Cam greu sa iti construiesti o casa non radioactiva. Din cate stiu radioactivitatea e foarte scazuta si nu esti afectat.
Mda, deci de asta nu mi-ai mai spus sa urmaresc licitatia. Exact asta iti trebuie pe aeroport, ca te leaga aia in 2 secunde. Io macar am iesit ca proasta din security, dar tu m-ai intrece la o faza din asta. Nu cred ca ai scapa atat de iftin insa 😀
Pana sa vad poza, citind postul, ma tot gandeam ce naiba ii trebuie unui barbat perie de par antistatica. Ce, ai parul asa lung de ti se electrizeaza si lipeste de cap? 😀
Mircea, de vreme ce puteai ajunge sa lucrezi la Cernavoda, stii despre existenta radiatiei de fond, nu?
Well, radiatiile alfa nu trec prin piele sau hartie,iar poloniul 210 emite radiatii alfa. Doar dupa 100.000 de emisii pentru o perioada emite si gama.
Dar nu-ti face griji, peria aceea nu o sa te tina o viata, dupa o perioada de timp puterea radioactiva a poloniului se injumatateste… detaliile astea le-ai aflat deja de pe net asa ca nu o sa continuu
In scop industrial e folosit pentru ca e antistatic in tesatorii, e perfect adevarat si in alte medii in care ai nevoie. Intrebare acum, daca si celelate produse antistatice cum ar fi cele de curatat mobila si alte produse high-tech contin poloniu?
…DAR moartea prin otravire cu poloniu e foarte crunta, a se vedea cazul lui Alexei Litvinenko, cine stie probabil tot de la o perie din asta s-a otravit si el si a dat vina pe guvernu rus :))
mircea, daca ai sti cu cat este caramida mai radioactiva, ti-ai dori sa existe numai BCA…
ma crezi???
Cu cit? Hai ca sint curios…
Continuati mai baieti cu comentariile ca sunt interesante. Eu chiar caut materialele de constructii care sunt mai putin sau deloc radioactive. Nu ma pricep eu prea mult ba chiar deloc, dar despre BCA-uri nu prea am auzit lucruri incurajatoare privind acest aspect. Despre caramida nu am cautat inca, deoarece am crezut nu este radioactiva. Poate ne mai spuneti si alte materiale de constructii ce ar trebui evitate.
Azbocimentul, impreuna cu toti derivatii care contin azbest (placi termoizolante, funii pentru stemuirea tevilor de canalizare de fonta sau beton), rasinile epoxidice si adezivii speciali pentru implintat mustati de armatura in beton ( gen anchor fix de la Sica, Hilti, etc, in general chimicalele cu X pe eticheta), PAL melaminat (din cauza formaldehidei), tevile de plumb la alimentarea cu apa (daca iei o casa veche e bine sa verifici din ce material e teava de bransament, surprize sint multe!), becurile cu halogen la distante mici (radiatii ultraviolete), distantele mai mici de 25m de liniile de inalta tensiune, apropierea de relee radio sau de telefonie mobila, lacul de parchet clasic, unele vopseluri…