Insensibil

Sint un tip cinic. Ironic. Ba in anumite cazuri totalmente insensibil. Nu-s sensibil la cersetori si la reclame. Si cum deocamdata nu vreau sa va povestesc faza cu cersetorul care mi-a dat o mina de banuti, va povestesc azi cit de sensibil sint eu la reclame. Ca-i vorba de tv, cutia de posta, reclame stradale sau de pe net. Tot un drac.

Sa zicem ca vad zilnic la televizor reclama la pasta de dintinumarulunuinlumerecomandatademediciidentisti. Reclama e atit de profesionist facuta incit parca-i simt aroma, si mai un pic incepe sa ma usture limba (sper ca e un lucru normal). Chiar: va ustura si pe voi limba cind va spalati pe dinti sau e o chestie patologica doar la mine?

In consecinta, dupa ce vad de doua-trei ori pe zi reclama asta ma simt de parca as fi folosit pasta aia de dinti de tot atitea ori. Asadar dimineata sau seara (ca io ma spal doar de doua ori pe dinti…) sint deja scirbit de gustul acelei paste vazuta la televizor, si aleg sa folosesc… alta. Una a carei reclama nu se vede la noi la tv. Dar pe care pe bune ca mi-a recomandat-o domnisoara doctor stomatolog. Observati va rog ca eu zic stomatolog, si nu barbier dentist.

Urmeaza odorizantii de camera. Aia care la fiecare 10 minute trag cite un damf de flori de cimp. Sau trag cite un vint cind treci pe linga ei. Probabil ca-s paranoic, dar sincer: nu te simti urmarit cind treci pe linga o piesa de mobilier pe care sta inteligentul ala de aparat si puff! iti scapa un vint discret si mirositor? Asta-i aceiasi tehnologie pe care am vazut-o la niste cosuri de gunoi in America. Treceai pe linga ele: hopa sus se ridica capacul! Sau ca un televizor de fite vazut in apartamentul kitsch-os al unui italian, aici in Timisoara: se invirtea dupa tine, ca sa ai mereu vizibilitate maxima. Nu mi-ar trebui asa ceva nici sa-mi dai bani sa-l iau. Iti dai seama, sa lasi teveul aprins cind ai o treaba cu doamna… dupa o vreme incep sa-i scirtiie balamalele mai rau ca o dormeza veche, d’aia cu arcuri… Asa si cu odorizantele. Pai daca faci abdomene sau genoflexiuni cu ala linga tine, te-nneci, nu alta. O genoflexiune – puf un jet in nas. Inca o genoflexiune – inca un jet in nas. Ori te lasi de sport, ori iei masca pe figura.

Detergentii de rufe. Bai. sincer, io nu prea bag masina de spalat in priza. Am facut-o insa ani la rind, cind lucram in Germania. Si-am constatat ca la fel de bine “topeste” culorile si un detergent scump, ca si unul ieftin. Inca suspectez ca detergentul ieftin contine chimicale mai “diluate” asa ca daca bagi detergent in overdose (io nu-s zgircit: la spalat si la gatit aplic regula: iei ca de la altul si pui ca pentru tine) stricaciunile sint minime.

Detergent de vase. Cam aceiasi chestie ca la rufe. Nu prea spal io nici vase, dar am observat ca daca speli farfuria imediat ce ai halit din ea, si apa e calda, aproape poti s-o speli bine si cu apa chioara. Deci nu conteaza marca, culoarea sau pretul. Tot un drac!

Masini. Cind mi-am luat eu masina noua, nu existau reclame la televizor. De cind sint reclame, tot masini la mina a doua mi-am luat. Oi fi eu sucit?

Credite. Cu buletinul, sau mai rau, alea la care vine nenea si-ti aduce banii acasa. Pina acu’ citiva ani lumea ma considera masochist, stind in casa cu un frigider ZIL pe care il auzeau si vecinii de la parter pornind. Si cu o masina de spalat “automatic” productie 1982. Du-te ba la magazin si ia-ti un frigider in rate! Nope. Cind am strins banutul m-am dus si le-am luat impreuna, cu banul jos. Ma tot trimitea baiatul ala ce-si pierde timpul printre rafturi in magazin la o masa unde se faceau credite, io nu si nu. Pai cum? Platiti cash? Da ba, ce, nu-i voie?

Acu’ ma bucur: nu rate, nu dureri de cap. Ma doare la basca daca miine imi vine sa iau avionu’ si sa plec. Pe sase luni.

Bauturi. Sa zicem ca imi plac unele reclame (alea cu Costel sau cea cu Monica Birladeanu de exemplu). Dar sincer sa fiu, desi am gustat reclamele cu placere, nici nu stiu ce gust au coniacurile pe care le promovau. Cu berea, la fel. Berea pe care o beau nu are reclama la noi. Fiindca nu stiu daca ati citit ingredientele, berile laudate ca bune de baut cu prietenii la meci, la gratar sau mai-stiu-eu-cu-ce-ocazii, cu putine exceptii, sint din porumb. Aia-i bere? Nemtii au inceput sa faca berea cu mult inainte de a fi cultivati cocenii in Europa. Daca vreau porumb… imi fac o mamaliga!

Medicamente si/sau suplimente alimentare. Axioma: nu vreau sa scap in 7 zile de o raceala care trece singura intr-o saptamina. Si mai ales cu pretul distrugerii ficatului. Punct.

La suplimentele alimentare, prefer fructele. Si legumele, si telemeaua de oaie. Punct.

Ca vorbeam de telemea:

Iaurturile din reclame. Alea cu guma de guar, facute din lapte praf, cu conservanti, coloranti cica si cu omega 1, 2, 3, 4, 5, …, 99? Si cu termen de valabilitate minim 6 luni?

Io am crescut cu lapte care daca nu-l fierbeai pina la prinz se acrea si cu iaurt in borcan de sticla cu capac de staniol pus cu mina, cred. Valabil AZI. Sa zicem ca a mai evoluat stiinta ambalarii, si  acu le iau pe alea cu maxim 10 zile termen de valabilitate. Totusi in iaurt ar trebui sa fie bacterii vii. Daca le tii vii 6 luni, nu exista riscul sa apara mutatii genetice? Sau sa moara? Sau sa se imbolnaveasca? Nu stiu, nu ma risc.

Condimente. Dupa ce destul de multi ani am testat 1001 condimente, ma pot lauda ca le-am descoperit pe cele mai bune: sarea, piperul si boiaua de ardei. Uneori o nucsoara rasa de mine si niste boabe de enibahar. Dar nimic din plicurile: special de pui, de porc, de peste, de mama, de tata. Si nici Vegeta parca nu mai e ce-a fost…

La supe: daca vreau de pui, apai bag o juma de pui in oala, ca si asa costa la fel cit cuburile. De vita sau porc, idem.

Ok, pauza de publicitate!

Join the Conversation

17 Comments

  1. Vai, ce tare esti! Stiu ca sunt ca un comentariu din ala din ciclul “asa-nu-se-face-pe-bloguri-ca-nu-e-frumos-si-nici-nu-aduce-plus-de-valoare-idelor-pe-care-le-comentezi”, dar e cea dintai chestie care mi-a trecut prin cap. Si noua ni s-a spus la fel: frigider si lada frigorifica platite integral, nu in rate, masina de spalat e un Bosch de prin 2003, sh, din care am scos un munte de calcar (pacatele mele, cat calcar au aia in UK, lume?) care merge impecabil la 1400 de rotatii (la 0 treime de pret fata de cele noi din magazin la aceleasi caracteristici), iar masina ai carei mandrii posesori suntem e un opel astra selection din 2002 (fost al unei babe, ingrijit, curat de sclipeste, toarce ca o pisicuta, cu doar 120.000 km). Incapatanarea cu care ne sunt varate pe gat diverse produse la tv ne face sa luam cu totul altceva: daca sunt asa bune, de ce atata reclama?!

  2. Am vazut altele si ma si: in metrou la New York o mamica (hispanica) ii dadea copilului din carucior (max 1 an si 6 luni) coca cola. Sa nu mai vorbesc de copiii de 3-4 ani care iau prinzul la Mc… Fiindca la Mc sint locuri de joaca faine, si parintilor le e mai usor sa ia un happy meal cu 4-5 $

  3. Pe mine ma (mai) enerveaza reclamele la nush ce sampon antimatreata in care se spune ca daca nu da rezultate in nush cate zile „garantat primesti banii inapoi”. Well, si cum dovedesti ca ai folosit samponul si n-a dat rezultate? Si mai ales cui? Ca daca te duci cu el inapoi la magazin si arati la vanzatoare matreatza de pe umeri si-i ceri banii inapoi, zice aia ca ai luat-o razna. Si cred ca mai e ceva de genul asta cu datul banilor inapoi la un iaurt care te-ar ajuta sa faci caca. Repet, cum dovedesti? Io zic ca reclamele asa de mincinoase ca astea chiar ar trebui interzise prin lege. Sau sa-l puna CNA pe creativul ala sa arate inainte de difuzare cum a facut el ca sa-i functioneze… 😀

  4. Pe aia cu iaurturile care se laudau ca ajuta digestia i-au obligat sa-si retraga reclamele dupa ce un studiu a dovedit ca absolut toate iaurturile produc acelasi cacat. Adica nu e unul mai regulator de digestie decit altul… Cum ar fi de exemplu sa zica Perrier: doar apa noastra potoleste setea?

  5. eu traiesc cu impresia ca reclamele sunt pentru produsele nou intrate pe piata sau pentru cele care nu se vand.
    se straduiesc din greu sa ne educe!

  6. ma scuzati, dar eu sunt un pic gica contra, numa’ un pic de tot. la partea cu creditele.
    ok, recunosc si eu as prefera sa nu iau un frigider/masina/etc in rate. dar ce faceti voi in situatia in care chiar nu aveti unealta respectiva (ma refer aici la aragaz, frigider masina de spalat, ca eu fara autoturism traiesc de 30 de ani si nu mi s-a intamplat nimic rau), nu aveti deloc, nu ca aveti una mai veche, chiar va trebuie (recent a trebuit sa traiesc vreo cateva zile fara frigider, vreo 4-5 a fost nasol de tot), si nu aveti banii cash. ce faceti? stati fara frigider/aragaz/masina de spalat cateva luni, poate ani (hai sa zicem doar luni) in care strangeti banii cash?
    sau o casa. nu aveti. nu puteti locui cu parintii sau alte rude din varii motive (nu neaparat ca n-aveti voi chef, pur si simplu, niste motive obiective). stati cu chirie si faceti economii pt a cumpara o casa. nu cunosc prea multe persoane care sa aiba un salariu care sa le permita sa achite si chirie, sa faca economii pt a achizitiona o casa inainte de a ajunge oale si ulcele si sa traiasca intr-un mod decent, cu, eventual copii in intretinere. (hm, cred ca nu cunosc deloc astfel de persoane).
    ok, recunosc, n-as face credit doar asa de amorul artei ca m-am plictisit de vechiul frigider (care functioneaza perfect) sau sa-mi cumpar diverse doar pt a ma da mare, dar uneori nu prea ai ce face.
    parerea mea.

  7. Daca nu ai o rezerva de macar citeva sute de euro pentru zile negre, in caz ca ti se strica frigiderul (nu vorbesc de creditul pentru locuinta, cu care sint de acord!!!) atunci te duci domnule la patron/director economic/sef direct si spui : saru’mina, da’ si mie un avans de 10 meleoane platibile in 3 salarii, ca s-a stricat Framu’ si mi se acreste ulcica cu iaurt!
    Eu personal am pus cite o “pila” la contabilitate in zeci de cazuri similare…
    Dar nu apelezi la pseudocamatari gen provident, cetelem, efin (le-am pus in ordinea data de google pentru cautare gen: credit in 48 ore) decit daca… iti meriti soarta!

  8. rezerva se exista, numa’ ca e pt vacanta. ca salariul nu-mi permita sa-mi fac si vacanta si sa platesc restul angaralelor din salariul pe o luna. poate fi deturnata, intr-adevar. eu ma gandeam la situatia in care nu exista o rezerva.
    si nici la cererea la director/sef, etc nu m-am gandit. nu cred ca la mine-n firma se poate. n-am auzit.
    si in niciun caz camatari sau pseudo camatari.
    un credit cinstit la banca. (e drept, ca unii considera si banca un camatar, dar asta e).
    voiam doar sa zic ca sunt situatii in care chiar nu poti rezolva o problema fara un credit.

  9. sa luam cazu frigiderului
    daca nu merge cu patronu, prefer o minicombina frigorifica la max 50 de euro pana dau de mai bine decat sa-mi pun juvatu de gat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *