Atunci si acum

Multa lume e convinsa ca pe vremea impuscatului preturile erau mai mici.

Salariile din anii ’80 sint comparabile cu cele de astazi. 4000 lei era si atunci un salariu mare. 3000 unul “bun” iar o mie si ceva “de invatatoare”.

Preturi de care imi aduc aminte? Poftim:

Alimente:  franzela 400g – 2,20 lei, 600g -3,30 lei, toast – 4 lei

Lapte: 3 lei litrul

Carne porc – 18 lei kilogramul

Salam italian – 36 lei kilogramul, Victoria – 40 lei, Sibiu – 90 lei.

Apa minerala: 1,10 lei  sticla de 1 litru, 0,90 lei sticla de jumatate

Napolitane: Carmen – 6 lei, Danut – 3 lei, Eugenia – 75 bani.

Ciocolata: Cibo – 4 lei, Kandia Ambasador – 5 lei. Inghetata trasa in ciocolata – 1,75 lei.

Benzina: 9 lei litrul.

Tigari: Carpati – 3,25 lei, Amiral – 8 lei, Snagov – 10,50 lei, Bucegi – 4,50 lei, Kent – 21 lei.

Patiserie: langosi simpli – 2 lei, cu brinza – 3 lei. Savarine – 1, 85 lei, Dobos – 3 lei, Diplomat – 5 lei.

Bauturi: votca poloneza: 40 lei o,5 litri, votca ruseasca – 50 lei. Vin Arad 9 lei litrul, Murfatlar, Cotnari – 40 lei 0,7 litri, bere halba – 7,15 lei, sticla – 5,30 lei).

Biciclete: Sputnik – 1850 lei, Pegas – 1200 lei.

Electronice: televizor Lux – 3100 lei, Magnetofon Maiak – 5000 lei, Pick-up Tesla – 1750 lei, radio Gloria – 800 lei, casetofon Diana – 1200 lei.

Frigider Frigero – 3500 lei

Servicii: bilet tramvai – 1 leu, troleibuz – 1,25 lei, autobus – 1,50 lei. Taxi: 5 lei pornirea + 2,50 lei kilometrul.

Incaltaminte:  bascheti China – 50 lei, tenisi China – 30 lei, tenisi Dragasani – 20 lei, pantofi Banatim – 180 lei.

Imbracaminte: geaca Lugoj – 600 lei, geaca piele – 1100 lei, alendelon (sic!) 2500 lei, blugi Italia, YU, Turcia – 800 -1000 lei.

Cazare hotel Litoral: 150 lei pensiune completa pe zi (90 lei cazarea, 60 lei masa)

Bilet avion Tm – Constanta – 330 lei.

Excursie URSS 10 zile – 5000 lei.

Dacia 1300 – pret baza 70.000 lei

Apartament 3 camere – 115.000 lei

Apa – o,o6 lei/mc. Energie electrica: 1,85 lei kW primii 100 kW consumati, apoi 3 lei ce se consuma peste 100 kW.

Aparat foto Smena 8 – 300 lei, film foto Azo alb negru – 21 lei.

Ziare: centrale (gen Scinteia) – 0,50 lei, locale (Drapelul Rosu) – 0,30 lei.

Apartamentele erau mai ieftine, dar in rest, nu prea…

Ce parere aveti?

Join the Conversation

19 Comments

  1. Hmmm, interesant, eu nu mai tin minte nimic la capitolul asta, eram la gradinita acum 21 de ani… Presupun insa ca lucrurile erau destul de clare atunci. Acum insa exista atatea optiuni si preturile variaza atat de mult.

    Poti gasi o franzela de 200g si la 60 bani in hipermarket sau poti sa dai si peste 10 lei pe ea la o brutarie cu chestii sofisticate. Nu prea mananc eu paine, iar pentru prumbei si vrabiute e buna indiferent de soi.
    1 litru de lapte e si la 2 lei si la 14-15 lei.

    Carne porc, mezeluri, apa minerala… habar n-am, nu consum asa ceva. Dar am vazut peste si la 4 lei/kg si la 90 lei/kg.

    Napolitane. Depinde de gramaj, producator, vanzator… Ca se gasesc si cat degetu’ la 30 bani sau punga de 500g la 2 lei… si se gasesc si pachetele de 30g la 7-8 lei. Eugeniile… de la 20 bani la 1.5 lei. Depinde de care iei si de unde le iei.

    Ciocolata. Sa presupunem ca e vorba strict de tablete de 100g. Si tot depinde de cine e produsa si de unde o cumperi. Kandia, sambata trecuta, hipermarket, 2.68 lei. Kandia, lunea asta, alt hipermarket, 2.99 lei. Kandia, tot lunea asta, supermarket, acelasi sortiment cu cel de mai devreme din hipermarket (de unde n-am luat ca mai era doar o tableta la raft si aia vandalizata) 3.5 lei. Nu m-ar mira daca in Gara de Nord aceeasi ciocolata ar fi vreo 8 lei. Lindt Excellence Extra Creamy, intre 7 si 8 lei in hipermarketuri. Si apoi avem tabletele de lux din magazinele specializate, care ajung sa fie si de 10 ori mai scumpe decat Lindt.

    La fel si pentru inghetata trasa in ciocolata. De la 60 bani daca-i marca proprie a hipermarketului pana la 9 lei daca-i Dove.

    Langosi… iar depinde de unde. De la 50 bani (fara umplutura, hipermarket) la peste 10 lei (cu umplutura, brutarie cu chestii mai speciale).

    Prajituri. La fel, depinde de unde. De la 2 lei la peste 10 lei.

    Bauturi: Cointreau 70-80, Amaretto Disaronno 60-65, Remy Martin aproape 160, Calvados Busnel, Grand Marnier iar sar peste 100, altele nu stiu…

    Combina frigorifica m-a costat intre 1100 si 1200. Stiu ca sunt si mult mai scumpe.

    Transport de suprafata nu folosesc. Metroul: 50 lei abonament pe o luna si 3 (nu sunt sigura, la atat a ajuns dupa scumpire?) lei/ 2 calatorii.

    Incaltaminte n-am cumparat niciodata… si nici prea multe haine. Ultimele perechi de blugi full-length au fost la 50 lei si ceva (oct 2007 & dec 2008), ultimele perechi de blugi trei sferturi (acopera genunchii si inca putin) au fost 24 de lei (mai 2008), haina de piele a fost 170 lei (sept 2009).

    Si de restul iar nu stiu…

    Ce concluzie as trage? Ca acum depinde mai mult de ala care cumpara. Eu am incercat destule si mai ieftine si mai scumpe. Unele chestii chiar isi merita banii, altele nu…

  2. @rasebo: vezi, la asta nu m-am gindit! Daca ai dreptate?
    @Ana: pe atunci nu exista “taxa de smecher”. O savarina sau o cafea costa la fel la Intercontinental, ca si la cofetaria de cartier. Apropo: cafeau mica era 2 lei, iar una mare: 4. Nechezol curat, minim 60% naut.

  3. Si eu eram mititica pe vremea raposatilor, dar imi amintesc cateva din preturile acestea… mai ales cele la citro/brifcor si prajituri de cofetarie. 🙂

    Diferenta, din punctul meu de vedere, o facea “oferta”. Si acum, daca rafturile magazinelor s-ar umple doar de eugenii si apa minerala, vanzarile ar scadea drastic. Eu una as prefera sa intru la dieta, decat sa ma indop zilnic cu aceleasi 2-3 produse… E ca si cand pleci cu bani multi intr-o excursie intr-un sat izolat si n-ai pe ce sa-i cheltui… 🙂

    Poate de aceea reuseau oamenii sa economiseasca.

    p.s. Exista, totusi, o diferenta intre chiriile la stat ale apartamentelor – modice – si chiriile de acum…

    p.p.s. De cand cu desurubarea calculatorului de buzunar Casio pe care i-am aratat-o si sotului, si-a amintit ca are si el un calculator de buzunar no-name, functional din primul lui an de studentie, adica 1994… l-a desfacut si el, are baterii din alea mici si rotunde, ca de ceas… am filmat totul si, daca prezinta vreun interes, iti aratam… :)) Poate infiintati un fan-club baterii fara moarte!

  4. @ Ana:

    Abonamentul de 50 de lei de la metrou e cel cu calatorii nelimitate care nu merita cumparat oricum l-ai lua. Exista unul cu 62 de calatorii (deci 2 pe zi) de 27 de lei care e mult mai rentabil indiferent daca depasesti sau nu numarul calatoriilor. (Doar daca faci 4 calatorii pe zi in fiecare zi atunci ajunge sa merite cei 50 de lei).
    Exista mai multe motive pentru care a fost introdus acest abonament cu nr. limitat de calatorii si mi s-a parut o chestie foarte desteapta 😛

    Cat despre preturile din comunism:
    Minge de plastic – 35 de lei
    Minge de fotbal de piele – 400 de lei
    Clasor mediu de timbre made in Romania – 40 de lei (de o calitate execrabila, curbat la mijloc astfel incat iti cadeau timbrele pe fata, iar pe verso te chinuiai sa le bagi la locul lor)
    Clasor mare de timbre made in Romania – 100 de lei (aceeasi calitate proasta)
    Clasor mic de timbre made in China – 30 de lei (se gaseau rar, calitatea era incomparabila)
    Cartile erau ieftine, sub 10 lei manualele, pana la 25 de lei Shogunul in doua volume (pe care nu puteai sa-l cumperi decat daca erai amic cu vanzatoarea de la librarie).

    Va reamintesc ca vanzatorii din magazine, in special din alimentare erau niste zei pe atunci… 😀 Si daca stiau cum sa se organizeze, ajungeau nababi 🙂

  5. Preturile imi par ceva mai mari decat acum, cu exceptia apartamentelor, asa cum ai observat si tu.
    Sa fie concluzia ca sunt inca supraevaluate apartamentele, iar un pret corect pt. unul de 3 camere sa fie de doar 20 000 de Euro ?

  6. Pai nu prea se poate compara un apartament intr-un bloc din prefabricate de atunci cu unul din caramida, de acum. Nici la timpii de executie (un bloc se ridica pe vremea aceea si in o luna – o luna jumatate – de aici si calitatea slaba! iar acum o jumatate de an dureaza doar finisajele) si nici la calitatea finisajelor. Deci nici la pret… Nu ca parchetul laminat de acum e cu mult superior vinilinului de atunci, dar macar la gresie, faianta, instalatie de incalzire sau chiar cea electrica, ferestre, lifturi, parcari…

  7. Eu in 1988 cand am terminat liceul si m-am angajat muncitor necalificat am avut salariul 2004 lei fix. O pereche de pantofi din piele, cu toc, eleganti, costa 250 de lei. Iar in Piata Amzei (langa serviciu) un kg de mere mari si frumoase, calitatea 1, era 5 lei. Scump, adica 🙂
    Nu stiu de ce nu-mi amintesc alte preturi. Sau de ce m-au marcat astea doua. Dar, apropos de ce spunea primul comentator, si eu am senzatia de ceva vreme ca parca ne-am intors in timp. Ca putere de cumparare, cei mai multi am facut 20 de ani/pasi inapoi. Poate ca asta e capacitatea noastra reala de deplasare, iar anii aia in care „economia duduia” au fost doar un balon de sapun.

  8. In ’85 la prima angajare salariul meu de baza era de 1810 lei. Tinind cont ca student seralist fiind lucram juma’ de norma si salariul era injumatatit. Apoi se mai trageau 5 sau 10% garantii (asa era in constructii pe atunci), diverse concedii de studii (neplatite) si uite-asa n-am avut salariu net in mina mai mare de 6-700 lei. Benzina costind la negru 30 lei litrul, faceam si eu de-o canistra de benzina pe luna…

  9. treaba cu supraevaluarea apartamentelor cred ca e valabila doar in bucuresti, dar cred ca aici este si de fapt marea problema pentru ca oamenii isi cheltuie banii pe ratele la casa/apartament si abia apoi pe mancare si haine… nu mai zic de economisit,sunt convins ca mai putin de jumatate de romani au auzit de asa ceva…. adica prin fonduri structurale sau alte metode de economisit care sa aduca si o dobanda bunicica

  10. nu stiu de ce, dar nu-mi amintesc nici macar pretul painii, desi eram zilnic cu sacosa si cartela la coada. (9 ani la revolutie) imi amintesc totusi, nu stiu cum si de ce, o discutie suprinsa intre ai mei “5 lei pretul pt 1 ou” (’88-’89 parca). acu’ doua zile, la pita 0,45-0,5 lei/ou.
    acu’ cred tutusi ca e o problema la salarii. exemplu. tata personal, profesor: ’89, 10 ani vechime, gradu II-in jur de 2000 (mai degraba sub, decat peste), acelasi personaj, 2010, 30 (si ceva) ani vechime, si gradu’ I (mai mult nu se poate; doar daca isi da doctoratul, dar asta nu e doar in invatamant), ore peste norma, sporuri pt rezultate deosebite: tot in jur de 2000 lei (dupa taiarea de 25%; undeva in jur de 2500 inainte).
    ’89- 1800-“salar de invatatoare!!!!. 2009-mama personala, educatoare, 30 ani vechime, inclusiv gradu’ I. 1600 lei. (i-am vazut cartea de munca, voiam s-o trec codebitoare; am renuntat la idee). dupa reducere….. nu stiu, calculati voi.

  11. kent – 21 de lei?
    cred ca era mai mult pentru ca la Jimbolia sau Moravita era Veekend-ul 18 lei :))

  12. Nu. Eu vorbesc de pretul oficial. Neoficial era intre 60 lei (la mare luat de la polonezi) si 100 lei (la bisnitarii din fata de la Bega sau Continental). Vikend (sic!) costa 10-15 lei luat de la sirbi si 25-30 de la bisnitarii romani.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *