Fotografie cu cutia de cafea

A, va intrebati unde-i cutia de cafea? Pai cu ea am facut poza. 🙂

Uite-o:

Sa va arat si obiectivul:

Si cu ce diafragma am lucrat:

No amu hai sa vorbesc mai pe intelesul tuturor:

Chiar n-am glumit, cutia aceea de cafea este o camera fotografica fara obiectiv, de i se mai spune pinhole camera. “Obiectivul” in acest caz este o gaurica facuta cu acul intr-o bucatica de tabla provenita din caseta unui film Kodak, pe care am subtiat-o prin smirgluire inainte.

Iar un alt detaliu important este ca interiorul cutiei trebuie ori vopsit in negru mat, ori “tapetat” cu hirtie neagra (din aia in care e invelita hirtia fotografica – cazul meu) pentru a nu exista reflexii datorita peretilor luciosi ai cutiei din tabla.

Cine e curios, pinhole camera se pot face din cutii de orice fel, de la pantofi la biscuiti si chiar si  din aparate foto pe film sau digitale la care s-a inlocuit obiectivul cu un staniol gaurit (dar io ma feresc de chestia asta ca mi-e frica ca intra praf la senzor).

Fotografia este facuta direct pe hirtie fotografica de 10 x 12 cm. Adica in cutie n-am bagat film, deocamdata am expus direct hirtie fotografica. Singura diferenta e ca pe poza ies culorile “invers”: albul e negru, negrul e alb, gri-ul e… gri 🙂

Dar dupa scanare am dat “invert” si imaginea a devenit “normala.

Si inca ceva: neexistind oglinzi, prisme sau lentile o pinhole camera este de fapt o camera obscura si de aceea imaginea este rasturnata si in oglinda.

Dezavantajul e ca poti face doar o poza odata iar fiecare introducere/scoatere a filmului sau a hirtiei se face in intuneric. Dar e foarte distractiv si sa construiesti camera si s-o folosesti. Iar cu putina practica ies poze chiar bune. Avantajul e ca imaginile au claritate de la 0 la infinit, daca gaura de ac este perfect rotunda si tablita in care e facuta este cit mai subtire. Adica nu exista zone blur-uite (bokeh).

Fotografia a fost facuta dimineata devreme pe o vreme ploioasa (stropii de apa de pe geam au iesit exceptional!). Expunerea a fost de 30 minute iar developarea hirtiei a durat 10 minute, cu spalat cu tot.

Dupa-masa iau Jacobs camera in oras. Cre’ca o sa incerc o poza la Bastion…

Update:

Poza cu Bastionul proaspat renovat:

Timp de expunere 15 minute. Lumina difuza (innorat) inainte de inserat.

Join the Conversation

10 Comments

  1. Foaret tare 😀
    Hârtia fotografică de unde și ce faci cu ea după ce ai expus-o? Trebuie s-o treci prin ceva chimicalii ca să nu mai capteze lumină?

  2. E developare clasica de fotografie alb-negru: baie de revelator 20-30 secunde apoi baie de stopare (acid acetic 2%= otet indoit cu apa) 30 secunde si in final baia de fixare 7-8 minute. Totul facut pe intuineric la lampa cu filtru amber. La final spalare in apa, uscare si gata!
    Hirtia e Kodak Polycontrast III RC. Expirata de 13 ani. Luata ieftin de pe ebay…

  3. Deci daca maine vine cataclismu al mare, si rade tot, ne putem pune speranta in tine, ca din ruine aduni o conserva, ii dai o gaura cu cuiu si ne face poze 🙂 Foarte tare, indeed! Banuiesc ca pentru culoare trebuie sa mai asteptam un pic 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *