Brasov. Gara Bartolomeu. La doar o luna si jumatate dupa ce trupele romane ocupasera orasul germanii si ungurii lui von Falkenhayn revin in forta. Doua companii de infanterie din Regimentul 45 (Vlasca) inca ocupa o transee de-a lungul caii ferate. Dupa doua zile de lupta continua nu mai au munitie. Deloc. In timpul noptii, o jumatate de companie este fortata sa se retraga de catre trupele germano-ungare. Restul, aproximativ 250 soldati, nu stiu ca flancul lor drept a ramas descoperit. Ordinul de retragere nu a fost dat, sau daca a fost dat, nu a ajuns pina la ei.
Germanii reusesc sa trimita o grupa cu o mitraliera intr-o cladire a carei fereasta ofera o vedere perfecta spre transeea romaneasca. Mitraliera trage cam 200 focuri si se blocheaza. Ii intra in ajutor o mitraliera ungara care trage si ea cel putin o banda, pina servantul german reuseste sa deblocheze arma. Dinspre transeea romana nu s-a raspuns cu nici un foc. A doua zi doamnele iesite cu copiii la plimbare au vazut un tablou intitulat “Natura moarta cu 250 romani”.
In 1921 Corul Banatului dirijat de Ion Vidu a cintat la o ceremonie in care s-a descoperit un mic monument in cinstea amaritilor impuscati ca iepurii acolo. Gurile rele povestesc insa ca monumentul cu pricina avusese o inscriptie “Proiect realizat de locotenent Stump” fiind de fapt conceput intru gloria soldatilor germani cazuti pentru recucerirea Brasovului. Dar ofiterul roman insarcinat dupa razboi cu organizarea monumentului soldatilor romani a sters “semnatura” originala si la inaugurare se putea citi: “Lucrat de Căpitanul Iorga Ioan din Cavalerie”. Clasic romanesc! De fapt nu minte, locotenentul Stump a fost “lucrat” de capitanul Iorga. In primul rind un capitan roman e mai tare-n gusa decit un locotenent neamt, iar in al doilea, invingatorul ia totul. Asa cinta ABBA.
Interesant mai este si ca de numele Bartolomeu, in istorie se mai leaga 2 masacre. Unul cunoscut de toata lumea Noaptea Sfintului Bartolomeu din 1572 cind prietenia dintre catolici si protestanti in Franta ia sfirsit. Scorul? 30.000.
Al doilea, e legat tot de zona Brasovului, si tot de ziua Sfintului Bartolomeu. Anul: 1460. Autor: Vlad Tepes. Scorul? 20.000 poate 30.000.
A, si poate va plac pozele socante: de pe http://www.kieselbach.hu