Duminica trecuta neavind nici un chef sa ies afara dupa ce indurasem vineri si simbata temperaturi de pina la 41 grade Celsius am stat toata ziua cu burta la aerul conditionat, bind Inka cu gheata si facindu-mi de lucru cu un Dremel tool, o cutie de ceai, o bucatica de lemn, o foaie de hirtie neagra si ceva banda izolatoare. Rezultatul? O super camera de fotografiat medium format (6 x 6 cm). Suspectez ca desi vechea mea cutie Jakobs era Made in Germany si de un format mai profesional (12,5 x 15,75 cm) noua mea pinhole camera Twinings English Breakfast Tea face poze mai faine. E drept si ca ceaiul ala e preferatul meu, pe cind cafeaua Jakobs o beau doar in lipsa de ceva mai bun (cum ar fi un Dallmayr Pro Domo).
Cum de am regresat de la formatul 5 x 7 toli la cel de 2 1/4 x 2 1/4?
Simplu: de patru luni caut un frame de 5 x 7 pe net de vinzare si n-am gasit! Nu e o rama oarecare, e o chestie cu balama, din lemn sau plastic in care se pun unul peste altul negativul si o bucata de hirtie pentru a face o copie pozitiva 1:1 pe hirtie a imaginii de pe filmul format mediu. Sint rare si uite ca n-a mai scos nima’ asa ceva pe ebay…
Dar cind imi construisem laboratorul foto in martie-aprilie gasisem intr-un lot de tavi, termometre, pensete si alte cele si o cutie cu 40 rame de diapozitive de prin anii ’60, diapozitive de un format ciudat, 6×6 cm. Poze de tipul asta (patrate) stiu ca face Bronica, un aparat ce costa mai mult decit Opelul meu din ’94… Diesel!
Neavind bani sa-mi cumpar Bronica, mi-am facut eu ceva cel putin la fel de bun:
– carcasa din metal (nu plastic ieftin armat cu fibra de sticla ca la Oly-ul meu e 620…)
Body-ul metalic, pe linga ca e antisoc are si o gramada de chestii high-tech si mecanica fina inauntru :
Senzorul de imagine este mai mult decit dublul unui Nikon, Canon, OLY, etc:
Ok, destul cu datele tehnice (va mai zic doar ca are un f stop de 150!). Hai sa va arat si niste exemple de poze:
Mai un fapt divers: hirtia foto folosita pe post de film e expirata de mult, o bucata neexpusa pusa in revelator devine gri in loc sa ramina alba…
Dar poate asta o fi secretul unor poze reusite?
Salut, ai vazut asta?
Nu! Fir-ar sa fie, m-as fi dus daca as fi stiut!
O mare stea de la mine! Poate-mi dai si mie mai multe amanunte tehnice. Fie-mea e pasionata de foto si mi-ar face mare placere sa-i arat principiile fundamentale, chiar daca ea crede numai in DSLR 😀 Cu bine!
Sora celeia care a ajuns la mine. 🙂
Buna , am si eu o intrebare : eu am un aparat mai vechi (hasselblad) si stiu ca imi trebuie filme 6 x 6 , stii cumva de unde as putea cumpara aceste filme ? multumesc frumos !
Hasselblad foloseste filme format 120 sau 220, depinde de back-ul care-l are aparatul (cutiuta demontabila din spate in care sta filmul). Filme formatul 120 se gasesc usor pe net, 3-4 euro bucata. Filme 220 nu se mai fac din cite stiu. Fotografiile 6×4,5 sau 6×6 sau 6×9 sint toate pe acelasi tip de film doar ca diferind dimensiunile cadrelor se pot face un numar mai mic sau mai mare de poze pe un film (in format 6×4,5 se fac de doua ori mai multe poze decit in format 6x9cm…)
Hasselblad sint aparate exceptionale… daca ai unul merita sa faci poze cu el.
Citat:
“…de patru luni caut un frame de 5 x 7…”
Mă laÈ™i? Mai cauÈ›i mult? Că ai deja ramă d-aia… mai e È™i ajustabilă la orice mărime de film… 🙂
Aparat de mărit ai, nu?
Dacă da, atunci musai să ai È™i RAMA DE COPIAT… hihi… d-aia cu braÈ›e orizontale È™i verticale – gradată, musai!
(dacă vrei profi… http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=&sku=91979&is=REG&Q=&A=details – Samigon 4-in-1 Enlarging Easel – has an all metal construction with pre-masked sizes that accept most popular papers.
This easel is easy to use and paper can be inserted quickly. The base has rubber feet on both sides to prevent slipping.
Holds paper cut to the folowing sizes:
2-1/14 x 3-1/4″,
3-1/2 x 5″,
5 x 7 “, and
8 x 10”.
Even margins are assured.)
Da’ io crez că merge È™i aÈ™a ceva:
http://i.ebayimg.com/t/Premier-8-x-10-Borderless-Enlarger-Easel-/00/s/NDAwWDQwMA==/$(KGrHqV,!nsFBZBUNPmTBQbFsufdS!~~60_35.JPG
Inginer fiind, n-o să fie dificil să găseÈ™ti o bucată de plastic ori sticlă subÈ›ire, în caz că negativul nu È™ade ca lumea… 🙂
Serios: merge È™i cu un “plate film holder” de 5×7 – ăla are È™i mască neagră. Poate am înÈ›eles eu greÈ™it, dar din ce-am citit, e ceva aÈ™a de simplu că lumea È™i-l vace acasă, din carton ori plastic.
Si ce are sula cu prefectura, blegoole? Mie imi trebuia holderul ala ca suport de hirtie foto folosita drept film intr-o camera pinhole facuta dintr-o cutie de cafea din tabla.. Incape perfect. Easel-ul nu se preteaza la asa ceva… Daca o sa te uiti cum se incarca cu film o camera format mare, cu plan film, o sa intelegi…
Păi nu spuneai tu că:
“…e o chestie cu balama, din lemn sau plastic in care se pun unul peste altul negativul si o bucata de hirtie pentru a face o copie pozitiva 1:1 pe hirtie a imaginii…”
Ce descrii tu e un copy frame; eu am concluzionat că vrei s-o folosești atunci când faci contact-print să scoți un pozitiv după negativul de hârtie.
Nu văd de ce nu foloseÈ™ti un film holder oarecare, de 5×7 – grosimea hârtiei e cam p-acolo.
Astea ce au?
http://www.ebay.com/itm/Lisco-Graflex-5×7-Cut-Film-Holder-Lot-of-7-/121013471040?pt=US_Film_Backs_Holders&hash=item1c2cf70740
Nu e clar care e procesul prin care tu “încarci” negativul în pinhole camera.
ÃŽnÈ›eleg că tu vrei un “paper” holder… dar de ce nu foloseÈ™ti un “film” holder?
Scopul e același, nu?
ÃŽntâmplător, chiar È™tiu cum se încarcă film pentru format mare… (4×5 up to 11×14) :))
Chiar am camere d-alea… d-aia m-am È™i băgat în seamă – nu ca să fac pe dejteptu’.
Nu vizualizez procesul prin care tu “încarci” pinhole camera.
Încarci holderul acasa, pe întuneric, îl bagi în cutia de cafea și pleci la pozat?
O poză È™i fugi acasă să schimbi “negativul”?
Ori cum?
Holderele alea sint cu citiva mm mai inalte decit cutia. Pur si simplu nu incap. Frame-ul de care ziceam e un pic mai scurt si merge la marele fix. Iar incarcatul cutiei e simplu de facut pe teren daca ai un changing bag sau un dark box. Le am pe amindoua, changing bag-ul il iau in geanta cind merg pe jos iar dark box-ul cind sint cu masina.
Uite un dark box fuji (al meu e crown, dar in mare sint similare): http://www.ebay.com/itm/FUJIFILM-FDB100-FILM-CHANGING-DARK-BOX-/360499609385?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53ef737f29
Am înțeles.
Dacă vorbeÈ™ti doar de câțiva milimetri… cred că se rezolvă c-un fierăstrău È™i È™mirghel.
Tot cred că film/plate holder e mai bun – are È™i 2 feÈ›e, are È™i dark-slide.
Te-ai gândit să folosești pinhole la un digital camera?
Inca nu, fiindca am experimentat cu un Zenit ET si nu mi-a prea placut ce-a iesit: cimpul era prea ingust desi am pus placuta gaurita cit de aproape de film am putut. Intre timp am facut cadou cutia de cafea si acum am o alta cutie mai mare, in care incape un Speed Ez-El de 5 x 7 care e cu magneti, si doua cutii de ceai, mai mici, in care am rame de slide-uri de 6 x 6. Am tot cautat o camera perfecta de modificat pentru pinhole, o Speed-O-Matic, dar sint atit de rare ca in 6 luni a fost doar una la vinzare si mi-a suflat-o unul mai cu bani. E o alternativa la Polaroid, poti developa poza imediat dupa ce ai facut-o…http://blog.andytaylor.me/post/71994073/john-kratzs-camera-collection-speed-o-matic
Ei, deja te diversifici… 🙂
Eu am întrebat dacă ai încercat cu digital fiindcă am văzut că ai burduf – pentru poze de monezi. Asta È›i-ar permite încercări multiple, pentru diferite găurele, unde poÈ›i controla vizual câmpul de vedere manevrând burduful, în funcÈ›ie de găurică.
Dar deja trece la obsesie, nu mai e experiment… 🙂
Cu cât înginereÈ™ti mai mult, cu atâta faci mai puÈ›ină fotografie È™i mai multă inginerie…
ÃŽn realitate, tehnologia de pinhole are anumite limitări – cum bine È™tii.
Rezultatele însă… atunci când ies… sunt de neegalat.
Tot cred că e mai eficient să iei un graflex vechi, fără lentilă, urât/murdar – de pe ebay È™i să-l faci “pinhole”.
4×5, desigur, orice 5×7 e exorbitant la preÈ›.
Te duci la 8×10… deja ai nevoie de ajutoare la cărat echipamentul… È™i Dojo poate are de lucru… 🙂
Dar ai avantajul de a folosi film holdere ieftine, cu față dublă, pe care le încarci de-acasă; plus faptul că verifici imaginea pe geam.
Trepied meseriaÈ™ ai… ăla e BAZA, È™i nu fac miÈ™to aici. 🙂
Plus că-È›i faci singur lentilele… er, găurelele, zic.
:))
http://flickrhivemind.net/Tags/graflex,pinhole/Interesting
Pentru un cimp larg ar trebui sa am gaurica la citiva mm de senzor. Burduful din start indeparteaza obiectivul cu minim 3cm, deci ar trebui sa am un senzor cu o suprafata foarte mare pentru a iesi o poza altfel decit foarte ingusta. Pinhole pe digital in opinia mea ar merge pe aparate cu senzor mare (full frame cel putin), deci Nikon, Canon, ca sa nu vorbesc de mediu format (Hasselblad…). Eu am un Oly, care e fourthirds, deci cu senzor mic, de 32mm (1 1/3 toli). Pentru un portret, subiectul ar trebui sa fie la 5-6metri., iar la distanta aia deja e greu sa incadrezi corect. Am patit-o cu Zenitul, si nu merge nici sa pui obiectivul pina faci vizarea, apoi sa intepenesti aparatul pe trepied si sa pui placuta pinhole, fiindca daca gaura nu e exact pe centru, te fura… Am ratat doua filme si m-am lasat pagubas. E o limita fizica pina unde poti apropia placuta pinhole de film/senzor, si e data de oglinda, care trebuie sa aiba loc sa culiseze cind declansezi. Iar mirrorless nu am…